Birçok farklı kültür ve ülkede sofraların tadı olan baklava bir Türk tatlısı olarak tescillendiğinden beri tüm dünyaya yayılan geleneksel lezzetlerimizden biridir. Farklı yörelere göre içeriği değişen bu geleneksel tatlı; cevizli, fındıklı, susamlı ve hatta kaymaklı yapılır ama fıstıklı baklava, baklava çeşitleri arasında en çok tercih edileni ve en sevilenidir.
Baklava, tecrübe gerektiren bir tatlıdır. Baklava, kırk kat ince yufka kullanılarak yapılır. Bu yufka ise baklavalık özel sert buğday unu ve özel buğday nişastası kullanılarak elde edilir. Gaziantep’in en iyi ve en kaliteli taze fıstıkları seçilip kıyılır ve her katı tereyağı ile yağlanan baklava yufkalarının arasına koyulur, üzerine tereyağı dökülerek kızarana kadar fırında pişirilir ve üzerine doğal şeker ile hazırlanan şerbet dökülür.
Türk geleneksel tatlıları denince ilk akla gelen baklava ve kadayıf çeşitleridir. Tescilli bir Türk tatlısı olan baklavadan sonra bu coğrafyada en çok tercih edilen diğer bir lezzet de kadayıf tatlısıdır. Farklı yörelere göre içeriği değişen bu geleneksel tatlıda; ceviz, fındık, fıstık kullanılır. Kadayıf tatlısı, tel kadayıf hamurundan yapılır. Tel kadayıf, su ve un ile hazırlanan hamurun ince lifler haline getirilerek pişirilmesinden elde edilir. Kadayıf ile yapılan tüm tatlıların ortak noktası şerbet ile sunulmasıdır.
Tel kadayıfın en sevilen hali belki de fıstıklı kadayıf tatlısıdır. Kadayıfın en lezzetli ve en özel hali olan fıstıklı tel kadayıf yapımı tecrübe gerektiren bir tatlıdır. Bir kat tel kadayıf, bir kat Antep fıstığı şeklinde katmanlar oluşturulur ve üzerine tereyağı dökülerek fırında pişirilir. Pişirilme aşamasında altlı üstlü her yeri kızarması sağlanan fıstıklı kadayıf, özel olarak hazırlanan şerbet ile tatlandırılır.
Cengiz Han, Büyük İskender, Sezar, Fatih Sultan Mehmet Han tüm büyük imparatorların saraylarındaki en özel tatlısı neydi?
Peki, siz imparator tatlısı baklavayı tattınız mı? Eğer ki tatmadıysanız bilin ki; bu hayatınızdaki çok büyük bir eksikliktir. Ve bu eksikliği sizin için biz gidereceğiz, sizi imparatorların tatlısıyla tanıştıracağız. Çünkü tarihi nitelikteki bu lezzeti tatmak sizin de hakkınız.
Baklava, imparatorluklar coğrafyasının zirve tatlısıdır. Orta Asya’da Moğol kültüründen çıkmış bir tatlıdır. Orta Doğu, Anadolu ve Balkanlarda gelişimini tamamlamıştır. Baklava bugünkü standardını 1400’lü yıllarda Osmanlı İmparatorluğu zamanında saray mutfağında kazanmıştır. Saray mutfağının en özel tatlısı olmuş ve Dünya’ya ün salmıştır.
AB Komisyonu tarafından 8 Ağustos 2013 tarihinde baklavanın Türk tatlısı olduğu tescil edilmiştir.
Osmanlı İmparatorluğu zamanında hemen herkes tarafından bilinen bir lezzet olsa da baklava ve kadayıf daha çok saray ve köşklerde yaşayan yüksek sınıf tarafından tüketilen tatlı çeşitleriydi ama zaman içerisinde tüm Dünya’ya ünü yayılan tatlılar oldular.
Baklava sihirli gibidir. Bu lezzeti tadan bir kişi ona bağlanır. O kadar üst segment bir tatlıdır ki; Pers, Roma ve Osmanlı İmparatorlukları zamanından beri tüm toplumlarda baklavaya çok farklı bir değer verilmiştir ve insanlar özel günlerindeki kutlamalarında konuklarına ikram olarak baklava sunmuşlardır. Sofrada baklavanın olması; o günün, yaşanan olayın veya kişinin özel olduğunu gösteren bir sembol olmuştur.
Baklava, 0,1 mm kalınlığındaki kırk adet ince yufkanın arasına ceviz, antep fıstığı, badem veya fındık konulması, kızartılıp, doğal şeker şerbeti ile tatlandırılmasıyla yapılır. Baklavanın lezzetini kullanılan hammaddenin kalitesi belirlemektedir.
Baklava yapımında kullanılan hamur özel karışım unlardan yapılır ve hamur yufkası çok ince olacak şekilde açılır.
Baklava yapımında kullanılan tereyağı ve kaymak inek, koyun, keçi sütlerinin karışımından özel olarak yapılır.
Baklavanın ve kadayıfın çok tercih edilen, en lezzetli çeşitleri fıstık ile yapılanlardır.
Türkiye’de Gaziantep şehrine ait hammaddelerle yapılan baklavanın lezzeti eşsizdir. Özellikle bu bölgede yetişen antep fıstığı çok özeldir ve bu lezzette fıstık başka bir bölgede yoktur.
Gaziantep, 2015 yılında UNESCO’nun aldığı kararla, gastronomi şehri ilan edilmiştir.
Özellikle antep fıstığı ile tereyağı başta olmak üzere; Kervan Baklava markasının ürünleri için kullanılan katkısız, doğal hammaddeler Gaziantep şehrinden özel olarak getirilmektedir.
Uluslararası üne sahip bu eşsiz kültür mirası lezzeti en kaliteli şekilde üretmek ve müşterilerimize sunmak Kervan Baklava’nın misyonunu oluşturmaktadır.
Pek çok imparatorluğun mutfağını fetheden ve mutfağın zirvesine yerleşen imparator tatlısı baklavayı üst düzey kalitede Dünya’ya sunmak Kervan Baklava’nın amacı ve vizyonudur.